NOTA PRU13: Politik Dan Diri

Assalamualaikum wbt.

Kepada yang mengundi, masa sekarang boleh dikatakan waktu kecederaan (injury time) untuk memangkah calon dari parti bertanding. Tangan-tangan yang memangkah ini akan menjadi penentu siapa tonggak pemacu tampuk kerajaan bagi penggal seterusnya.

Dari Facebook hingga ke Instagram, dari yang muda hingga ke tua masing2 mempunyai fakta tersendiri, mempunyai pendapat sendiri akan siapa yang patut diundi. Aku bukanlah seorang bijak pandai atau yang arif tentang politik ttp bagi seorang yang mempunyai akal fikiran, aku dapat lihat cara dan perubahan pemikiran rakyat masa kini tak kira cetek dan dalam. Masing-masing berupaya meyakinkan yang lain dengan hujah, cara dan gaya penulisan yang mantap.

Namun siapa salah siapa yang berada di landasan yang betul hanya Dia yang tahu. Kita yang menilai dan mengkritik hanyalah sekadar penilaian peribadi berdasarkan ilmu sedia ada dalam diri. Tuan punya badan juga yang tahu dia berada yang benar atau yang salah dengan pengetahuan mereka sendiri.

Namun di samping saling berdebat (secara sihat) antara satu sama lain jangan kita lupa untuk berdebat dengan diri kita sendiri.

Pernahkah kita berdebat dengan diri kita sejauh mana pencapaian SOLAT kita?

Pernahkah kita berdebat dengan diri kita sejauh mana kekerapan kita membaca AL-QURAN?

Pernahkah kita berdebat dengan diri kita sekeras mana usaha kita dalam mencari REDHA ALLAH?

Pernahkah kita berdebat dengan diri kita banyak mana dosa yang telah kita lakukan dan bagaimana TAUBAT kita?

Jangan lupa dunia ini hanya sementara. Selamat mengundi kepada yang mengundi dan ingat UNDI adalah RAHSIA. Semoga undi anda kelak membawa hari kita esok lebih baik dari hari ini.

Yang menulis,
Saya Yang Tidak Mengundi

Advertisements

COACH

For those who are looking something special for your special ones… your mom, your girlfriend, your sister or even your grandmother…. presentingĀ beautifulĀ COACH handbags by DiaMarty Collection. Those handbags are delivered to you directly from the US with cheaper price. Don’t miss out to check them out… VISIT US at http://diamarty.blogspot.com/

more choices available. HAppy SHopping ^^

Kisah Kain Sulam Ribbon

Skang ni mesti musim kawan2, kakak2, teman pejabat, jiran sebelah rumah buat kenduri kawen kan. anak kawen, kakak kawen, suami kawen lagi… eh, opppsss. sorry! :P So, yang kita ni kaum perempuan mesti nak melaram kan. mane la tau terjumpa jodoh. Jadi, ape lagi kene la cari KAIN kan…..

Pastu, takkan nak pergi kenduri pakai baju slalu pakai kan. mesti nak lain dari yg lain… baru MENYERLAH. hehe. satu lagi, bagi mengelakkan dari situasi ‘eh, asal baju die same mcm baju kamu ni’… xpon ‘eh, nape baju deme same je dgn baju awok pakai ni…. kite bako kite bako’. LOL. So, admin mencadangkan beberapa jenis kain yg lain daripada yg lain dgn harga BERPATUTAN. haaaaaa… kain ape, KAIN SULAM RIBBON.

Kain Sulam Ribbon puan-puan cantikkkkkkk…. haaaaa. :P ade BUNGA2 timbul2 siap.. diserikan dengan manik2 lagi. xcayeee???? tgk gmbr bawah ni….

haaaa. cantikkan???!! kan kan kan…..

Apa tunggu lagi.. ada pilihan kain utk KURUNG dan KEBAYA. layari http://diamarty.blogspot.com/ utk byk lagi pilihan kaler. ade merah, ade hijau daannnn banyaakkkk laggiiiii, cepat amek jgn x amek!! Semoga cantik di majlis2 ya! ;)

Petua 8P

To those who are married or who are going to, here some tips to strengthen the bond between wife and husband. =P

1. PUJI – Setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapanĀ terima kasih apabila diberi pertolongan.

2. PELUK – Pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari keranaĀ pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.

3. PENGHARGAAN – Amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.

4. PERHATIAN – Mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh Ā mengakibatkan pasangan terasa diabaikan.

5. PERSEFAHAMAN – Memerlukan pasangan lebih bertolak ansur dan memahami kerjaya masing-masing.

6. PERGAULAN – Pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas,Ā menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.

7. PERCUTIAN – Perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangannya di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin.

8. PERMOHONAN – Doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan danĀ keseronokan dunia.

 

Sunrise at Broga Hill, Semenyih

Hello everyone,

I would like to share my experience at Broga Hill last friday ( I know I should write about my Java and Korea trip first :P ). It was a sudden plan but an amazing one. My friend called around 1 am and we went there at 530am later. With only a few hours of sleep I joined him happily (ingat mcm xde la penat sgt kan).

Broga Hill located in Semenyih (senang je nak pergi rupenye, ikut sign board. hehe) near University of Nottingham (uni ni sumpah lawa). When we arrived there at 630am, there were already a lot of people (cuti sekolah katekan). From below to the top, it took us around 30-60 mins with couple of pit stops (rehat2 minum air sket)

At the top of the hill, we can see Pekan Broga and Semenyih (I think so). The view is really beautiful. For photographers, you guys should go up there sometimes and snap a lot of pics. We were able to watch sunrise (I wish I brought my girlfriend.. ade ke? :P) and it was so romantic.

In short, to me Broga Hill is a best place to leisure. Pack all your food, wear proper pants and t-shirts and don’t forget to bring along mineral water. Here are some of the pictures (unedited). ;)

p/s: stay tuned and visit my photostream on flickr: shevshenko7 for more pictures. :D

Its been a while……

Hello guys,

Its been a while since I’d last updated this blog. In small words, I’ve been busy running and travelling here and there to fill the time I have after getting myself out from being a student (hehe, I’m free!). I will try to post about my trip to Java Island and Seoul from time to time to make this blog sound and alive. Stay tuned with me because there are a lot of things going on at my side which may also interest you. So don’t go anywhere….. :)

p/s: please visit my flickr page. :)Ā http://www.flickr.com/photos/shevshenko7/