NOTA PRU13: Politik Dan Diri

Assalamualaikum wbt.

Kepada yang mengundi, masa sekarang boleh dikatakan waktu kecederaan (injury time) untuk memangkah calon dari parti bertanding. Tangan-tangan yang memangkah ini akan menjadi penentu siapa tonggak pemacu tampuk kerajaan bagi penggal seterusnya.

Dari Facebook hingga ke Instagram, dari yang muda hingga ke tua masing2 mempunyai fakta tersendiri, mempunyai pendapat sendiri akan siapa yang patut diundi. Aku bukanlah seorang bijak pandai atau yang arif tentang politik ttp bagi seorang yang mempunyai akal fikiran, aku dapat lihat cara dan perubahan pemikiran rakyat masa kini tak kira cetek dan dalam. Masing-masing berupaya meyakinkan yang lain dengan hujah, cara dan gaya penulisan yang mantap.

Namun siapa salah siapa yang berada di landasan yang betul hanya Dia yang tahu. Kita yang menilai dan mengkritik hanyalah sekadar penilaian peribadi berdasarkan ilmu sedia ada dalam diri. Tuan punya badan juga yang tahu dia berada yang benar atau yang salah dengan pengetahuan mereka sendiri.

Namun di samping saling berdebat (secara sihat) antara satu sama lain jangan kita lupa untuk berdebat dengan diri kita sendiri.

Pernahkah kita berdebat dengan diri kita sejauh mana pencapaian SOLAT kita?

Pernahkah kita berdebat dengan diri kita sejauh mana kekerapan kita membaca AL-QURAN?

Pernahkah kita berdebat dengan diri kita sekeras mana usaha kita dalam mencari REDHA ALLAH?

Pernahkah kita berdebat dengan diri kita banyak mana dosa yang telah kita lakukan dan bagaimana TAUBAT kita?

Jangan lupa dunia ini hanya sementara. Selamat mengundi kepada yang mengundi dan ingat UNDI adalah RAHSIA. Semoga undi anda kelak membawa hari kita esok lebih baik dari hari ini.

Yang menulis,
Saya Yang Tidak Mengundi

A Month as an Engineering Geologist

Hello mellow,

Its been a while since I wrote something in this blog. But looking at one of my colleague who seems to actively update his blog (everyday!!), he encourage me to write something.

This coming Monday, will be exactly one month I’ve worked as an engineering geologist at G&P Geotechnics. At first, the feeling of nervousness is at maximum level meeting all the new people. But lucky, all of them are really nice. The working environment is really good (so far :P). I’ve been given the chance to meet many types of people with different attitudes (all are positive okay! hehe).

In term of job scope, it never been in my mind I would be working as an Engineering Geologist supervising subsurface investigation. All those terms within the job are really new (never heard about it during my study except on the mapping works).  What ever it is, from this I will be able learn a new thing which might be useful in the future. Who knows? :)

A month as an Engineering Geologist,

I have change a little bit

A month as an Engineering Geologist,

I have yet to feel stress but happy ever after

A month as an Engineering Geologist,

I hope I would gain more out of it

A month as an Engineering Geologist,

I pray for better days in the future.

Right now, I am doing terrain mapping again in Penang. A lot of new things I’ve learnt and I hope it will continues. :)

Allahumma ahsanta akhlaqona fi kulli makan wa fi kulli sa’ah

‘Inna fatahna laka fatham mubina’

Its been a while……

Hello guys,

Its been a while since I’d last updated this blog. In small words, I’ve been busy running and travelling here and there to fill the time I have after getting myself out from being a student (hehe, I’m free!). I will try to post about my trip to Java Island and Seoul from time to time to make this blog sound and alive. Stay tuned with me because there are a lot of things going on at my side which may also interest you. So don’t go anywhere….. :)

p/s: please visit my flickr page. :) http://www.flickr.com/photos/shevshenko7/

~: Current Mood :~

26/05/2010

lokasi: lab 640 (UNSW)

cuaca: ujan lebat dr awal pagi, gelap mendung, sayu

kejadian: bgn lmbt. kene kejut ngan supervisor (ni siyes legend, sv kejut). kelam kabut mandi.

pastu menghadap komputer n ulang satu step ni (rs2 dah ‘3juta’ kali ulang dah). tp still xdpt2. aiyark.

sv ckp ‘play around with it, try any different ways.. change that change this’. Akhirnya…..

PENING KEPALA :P

Pergi tak kemana

SEM 1, 2010….

patut busy tp asyk dok saja setiap mase,

ada byk keja tp xley buat sbb xtau pape,

tny sane tny sini still macam tu juge,

ape boleh buat, go with the flow je la.

tup2 buat macam2 tp PERGI XKEMANA……..

Soccer Frenly

16 Jan 10 – Aku igt frenly ngan U-18 SMAP, rupe2 lawan club guru cmpr ex-student sket2. Hehe, tp slamber maen. Player fivers dtg 9 org je, lg dua org import bdk f5. mantap gak diorg. Game bermula dgn kedua-dua pasukan saling bertukar serangan. Game berakhir pon dgn kedua-dua pasukan memberi aksi x menyerah kalah. keputusan penuh seri 2-2. Thanks guys, walaupun xde sub korg maen sepenuh hati (padahal sume semput, ngeh2). taun depan maen lg a!!

credit to izwan kamaluddin

Players:

GK – Izzat ‘Dida’ Gombak

CB – ”Terry’ Roslan, ‘Nemanja’ Nasir

LB/RB – Rushdi ‘Evra’, ‘Micah’ Amirul

MF: ‘Cesc’ Izrul , Wajdi ‘Dzeko’ , Boja ‘Nani’, ‘Michael’ Copit

FW: ‘Wayne’ Kudud, ‘Dmitar’ Afif

Muahahahahaha. Thanks Guys.

Dibah paksa aku buat. xde keje. :P

1. Adakah anda rasa anda hot?

boleh tahan la hot. tmbh2 tgh nak masuk summer nih. bertambah level hot aku.

2. Upload gambar kegemaran anda

3. Takde soalan, rasanya kena cerita pasal gambar kat atas la kot.

korg tgk gmbr atas ni, mesti korg dah tau maksud tersirat die. wuuuu.

4. Bila kali terakhir makan pizza?

Baru je 2-3 mggu lepas. tu pon sbb kedai pizza tu je yg bukan n buat delivery.

5. Lagu terakhir yg anda dengar?

You and I – Park Bom.

6. Apa yg anda baru buat selain dari menyelesaikan tag ni?

kemas rumah le. nak pindah.

7. Selain nama anda sendiri, anda dipanggil nama apa?

waj, jedi, jidi

8. Tag lagi 6 orang
xreti ah nak tag2. tulih ja la.

Cha

Badshah

Mejah

matpeet

Thirah

Sebie

9. Siapakah orang no 1 pada anda?
member baek nih. satu kelas f4 smpi f5.

10. Kata sesuatu pada org no 5

bila nak nk kasik citer2 jiwang lagi. hehe.

11. No 3 ada hubungan dgn sape?

mardziyah kot nama dia. aku tau drpd dibah. haha.

12. Bagaimana dengan org no 4?

hehe. tny die sendiri. tgh bahagia tuh. moga kekal ke anak cucu.

13. Pesanan kepada org no 6

Sebie, kawen ah cepat. haha.