mitos vs realiti

1. Gula buat kanak2 hyper?

Org tua2 ckp pemakanan gula yg byk buat kanak2 hyper, btol ke? Sekurang-kurgnya 12 eksperimen utk mengkaji kesan gula dlm pemakanan kanak2. And guess what, tidak ada satu pon tunjuk perbezaan dlm perangai kanak2 dgn pengambilan gula yg berbeza.

Ada bukti menunjukkan bahawa its the parent minds itself yg buat diorg nmpk gula ni ada kesan kat anak diaorg. hehe.

p/s: walaupun mitos, gula berlebihan still x elok utk kesihatan. ;)

2. Chewing gums stay dlm perut kita selama 7 thn

Korg mesti penah telan chewing gum korg kan. Penah dan selalu. hehe. Btol ke bende tu dok dlm perut kite 7thn? Ada yg risau bla tertelan chewing gum takut xley digest sbb ape yg kita tau perut kita ssh nak hadam chewing gum tu sbb kandungan atau bahan yg digunakan kebanyakkan indigestible (resins, fats, waxes). Tp, jgn risau. perut kita ni atau sistem penghadaman kita ni lebih kuat and bijak dr yg kita sangkakan. setakat chewing gum tu, 2 hari je die bley setelkan. hehe. camner die setelkan? kita selalu mkn bende yg indigestable selain dari chewing gum, jd bende2 ni akan bergerak dr semasa ke semasa smpi la ‘tba msnya’. :P

p/s: jgn pulak pasni maen telan je, walaupun bukan perkara besar it still boleh sbbkan penyakit (jarang).

source: dailytelegraph.com.au (21 Dec 09)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s