mitos vs realiti

1. Gula buat kanak2 hyper?

Org tua2 ckp pemakanan gula yg byk buat kanak2 hyper, btol ke? Sekurang-kurgnya 12 eksperimen utk mengkaji kesan gula dlm pemakanan kanak2. And guess what, tidak ada satu pon tunjuk perbezaan dlm perangai kanak2 dgn pengambilan gula yg berbeza.

Ada bukti menunjukkan bahawa its the parent minds itself yg buat diorg nmpk gula ni ada kesan kat anak diaorg. hehe.

p/s: walaupun mitos, gula berlebihan still x elok utk kesihatan. ;)

2. Chewing gums stay dlm perut kita selama 7 thn

Korg mesti penah telan chewing gum korg kan. Penah dan selalu. hehe. Btol ke bende tu dok dlm perut kite 7thn? Ada yg risau bla tertelan chewing gum takut xley digest sbb ape yg kita tau perut kita ssh nak hadam chewing gum tu sbb kandungan atau bahan yg digunakan kebanyakkan indigestible (resins, fats, waxes). Tp, jgn risau. perut kita ni atau sistem penghadaman kita ni lebih kuat and bijak dr yg kita sangkakan. setakat chewing gum tu, 2 hari je die bley setelkan. hehe. camner die setelkan? kita selalu mkn bende yg indigestable selain dari chewing gum, jd bende2 ni akan bergerak dr semasa ke semasa smpi la ‘tba msnya’. :P

p/s: jgn pulak pasni maen telan je, walaupun bukan perkara besar it still boleh sbbkan penyakit (jarang).

source: dailytelegraph.com.au (21 Dec 09)

Advertisements

fakta menarik

Sebagai pengetahuan am ;)
1. Kebanyakkan debu yang berterbangan di dalam rumah datangnya dari sel-sel kulit kita yang mati.
2. Perut akan menghasilkan satu lapisan mucus yang baru setiap 2 minggu untuk melancarkan proses penghadaman.
3. kandungan emas di laut adalah 200 kali ganda lebih banyak berbanding di daratan
4. Jika semua salur darah dalam tubuh manusia dicantumkan ia boleh meliputi jalan raya sepanjang 96,000 Km
5. Jika usus kecil manusia dibelah dan dicantum-cantumkan, ia boleh memenuhi kawasan seluas 9.2 meter persegi.
6. Manusia bernafas kira-kira 23,000 kali dalam tempoh 24 jam.
7. Orang lelaki mudah mendapat buta warna,10 kali ganda berbanding wanita.
8. Setiap langkah ke hadapan, anda terpaksa menggerakkan 54 otot dalam tubuh badan
9. Matahari memiliki tenaga yang cukup utk menerangi bumi bagi tempoh lebih daripada 5 juta tahun lagi.

Lets FlyHigh!!

FLY HIGH is a complete pre-departure program for students that will further their studies in Australia and New Zealand. Its main objective is to provide the scholars with information about their future life overseas and also help them prepare for their studies there.

Venue:

Bukit Cerakah, Shah Alam

Date:

29 – 31 January 2010

Fee:

Rm 25

For more information, go to http://flyhigh.iluvislam.com/. Let your brothers, sisters and friends know and join us.

source: iluvislam.com (annuar affandi)