NOTA PRU13: Politik Dan Diri

Assalamualaikum wbt.

Kepada yang mengundi, masa sekarang boleh dikatakan waktu kecederaan (injury time) untuk memangkah calon dari parti bertanding. Tangan-tangan yang memangkah ini akan menjadi penentu siapa tonggak pemacu tampuk kerajaan bagi penggal seterusnya.

Dari Facebook hingga ke Instagram, dari yang muda hingga ke tua masing2 mempunyai fakta tersendiri, mempunyai pendapat sendiri akan siapa yang patut diundi. Aku bukanlah seorang bijak pandai atau yang arif tentang politik ttp bagi seorang yang mempunyai akal fikiran, aku dapat lihat cara dan perubahan pemikiran rakyat masa kini tak kira cetek dan dalam. Masing-masing berupaya meyakinkan yang lain dengan hujah, cara dan gaya penulisan yang mantap.

Namun siapa salah siapa yang berada di landasan yang betul hanya Dia yang tahu. Kita yang menilai dan mengkritik hanyalah sekadar penilaian peribadi berdasarkan ilmu sedia ada dalam diri. Tuan punya badan juga yang tahu dia berada yang benar atau yang salah dengan pengetahuan mereka sendiri.

Namun di samping saling berdebat (secara sihat) antara satu sama lain jangan kita lupa untuk berdebat dengan diri kita sendiri.

Pernahkah kita berdebat dengan diri kita sejauh mana pencapaian SOLAT kita?

Pernahkah kita berdebat dengan diri kita sejauh mana kekerapan kita membaca AL-QURAN?

Pernahkah kita berdebat dengan diri kita sekeras mana usaha kita dalam mencari REDHA ALLAH?

Pernahkah kita berdebat dengan diri kita banyak mana dosa yang telah kita lakukan dan bagaimana TAUBAT kita?

Jangan lupa dunia ini hanya sementara. Selamat mengundi kepada yang mengundi dan ingat UNDI adalah RAHSIA. Semoga undi anda kelak membawa hari kita esok lebih baik dari hari ini.

Yang menulis,
Saya Yang Tidak Mengundi

Welcome 2013

Here we go… 2013 has came…

2012 had left me full of happiness and sad moments. Full of challenges, full of experiences. Be it sad or happy thing, those experiences should be fully ‘utilized’ to improve our current life.

the first day of the year has been a kick-start, a starting line for everyone to achieve their visions and aims made in the year before. what are the common aims?? hehehe…

1. Getting married (who doesn’t want this, leave a comment :P)

2. Stop/quit this and that…

3. Earn more money (I dream this so badly. hehe.)

4. Own a house, big car bla bla..

But then, having those dreams in mind is not a sin. Yes please dream a lot but do not harm other people. Live your life at the moment to the fullest and be happy!

**dah tulis lama tapi baru nak post. he he he. xoxo :P

Kerja Baru Cabaran Baru

Fuhh, berhabuk dah page ni.. Tba2 tergerak nak bukak balik..

Dulu kerja ahli geologi (rugi berenti kalau tak jadi geng izyan juara masterchef dah.. Sob2) skang tak lagi. Setahun kerja kt tempat baru ni, nnt boleh post ‘A Year as Government Servant’. Huhu.

Masuk skang dah dekat 4 bulan kerja sebagai pegawai S41. Macam2 perkara baru yang aku nampak. Jeng jeng jeng.. To be honest, masuk gomen (government :p) aku culture shock sket. Mmg jauh beza. Mungkin aku sendiri seorang yg ssh nak adapt environment baru. Hehe.

Anyway, ssh senang positif negatif you have to go on with what you have right now. Cuba ikhlas kan diri so bende yang susah jadi senang. Sape2 yang nak masuk gomen think carefully. Plan your life (lol. Konon macam ape je)

‘Ya Allah, kuatkan lah hati ini dan diri ini untuk menempuh cabaran di dunia yang penuh dugaan. Amin.’

DiaMarty Collection Updates

Assalamualaikum wbt,

Kepada semua penggemar kain-kain sulam dari Indonesia, pihak DiaMarty kini melangkah jauh dengan mempelbagaikan lagi produk mereka.

Untuk melihat produk-produk dari DiaMarty anda boleh klik pada link2 dibawah:

1. http://www.facebook.com/pages/Pemborong-Kain-Sulam-Bandung-Bunga-sulam-timbul/136760613092044

2. http://www.facebook.com/pages/DiaMarty-Collection-002059251-V/158614434200047

Jangan lupa LIKE!

3. http://diamarty.blogspot.com/

Nantikan kemunculan TUDUNG DIAMARTY!!

:)

Syukur itu Nikmat

Daniel, berusia awal 20 an datang dari keluarga sederhana, tidak terlalu mewah namun tidak juga terlalu susah. Hidup Daniel boleh dikatakan sempurna, cukup pakaian, cukup makan minum dan tempat tidur. Selama hidupnya, jarang sekali Daniel merasa hidup dalam keadaan susah. Mempunyai ibu bapa yang sentiasa mengambil berat tentang anak anak mereka, Daniel boleh dikatakan cukup bahagia.

Pekerjaan Daniel yang sentiasa memerlukannya outstation di sekitar Semenanjung Malaysia sedikit sebanyak telah mengajar beliau tentang erti kehidupan sebenar……

Satu pagi Daniel menerima arahan dari boss beliau ‘ Daniel, saya mahu kamu ke Kampung Mat Kilau. Kita ada kerja di sana ‘. Seperti biasa Daniel yang sentiasa bersiap sedia terima dengan hati gembira, ‘ Yes, boleh outstation. gaji besar aku bulan ni ‘ kata Daniel di dalam hati.

Daniel tiba di Kampung Mat Kilau dengan begitu semangat. Keindahan kampung tersebut membuat Daniel kagum. Di sana, Daniel tidak di beri kemudahan pengangkutan. Tempat tinggal Daniel pula jauh di dalam kampung. Sukar jika mahu ke mana-mana. 

Selepas beberapa hari di sana, hati Daniel mula memberontak. Ada sahaja yang tidak kena. Kadang-kadang beliau terpaksa berlapar. Seharian berada di rumah kerana sukar untuk bergerak. Daniel yang selama ini gembira dengan kerja mula merasakan kerjanya itu sebagai satu beban. 

Susahnya takde kereta ni, susahlah nak cari makan’

‘ Jauhnya kedai makan, penatlah aku nak jalan pergi beli’

‘ Kejam betul boss aku, asal die tak provide kemudahan untuk aku. hish’

Susahnya hidup ni….’

Pelbagai omelan, complaint di keluarkan oleh Daniel. Semuanya serba tak kena. Hampir tiap-tiap hari.

Tapi suatu hari……

Daniel menguatkan semangat untuk berjalan kaki sekitar kampung mencari kedai. Dalam perjalanan beliau dapat melihat kehidupan orang kampung di situ. Ada yang terpaksa berjalan kaki ke tempat kerja yang jauh. Ada yang terpaksa memikul beban yang berat. Ada yang sedang membaiki rumah mereka yang serba kekurangan.

Di situ terdetiklah di hati Daniel….

‘ ya Allah, keadaan mereka lebih susah dari aku. Tapi aku masih complaint macam-macam’

 Walaupun memikul beban yang berat, mereka masih mampu tersenyum. Tidak langsung mengeluh’

‘ Mereka ni walaupun hidup serba kekurangan, masih boleh senyum riang’

Mulai dari hari itu, Daniel mula sedar bahawa dirinya sendiri yang membiarkan dia berasa susah. Keluhan yang dikeluarkan Daniel tiap-tiap hari itu yang membuatkan hatinya tidak senang.

Kini Daniel sedar, ada lagi orang yang lebih susah dari dirinya. Daniel juga sedar, jika seseorang itu terima seadanya dan sentiasa SYUKUR dengan apa yang ada, mereka tidak akan rasa susah.

Kini Daniel belajar bahawa kita hidup di dunia yang sementara ini perlulah sentiasa bersyukur. Dengan kuasa Allah, bila-bila saja Dia boleh tarik balik rezeki yang Dia telah bagi pada kita. Daniel mula sedar ini semua ujian dari Allah yang mahu kita manusia sentiasa bersyukur.

‘ Ya Allah, ampuni lah kami. Jauhilah kami dari sifat tidak bersyukur. Sesungguhnya Engkau lah Pemberi Nikmat, Maha Pengasih Lagi Maha Penyanyang’

Amin.

 

 

A Month as an Engineering Geologist

Hello mellow,

Its been a while since I wrote something in this blog. But looking at one of my colleague who seems to actively update his blog (everyday!!), he encourage me to write something.

This coming Monday, will be exactly one month I’ve worked as an engineering geologist at G&P Geotechnics. At first, the feeling of nervousness is at maximum level meeting all the new people. But lucky, all of them are really nice. The working environment is really good (so far :P). I’ve been given the chance to meet many types of people with different attitudes (all are positive okay! hehe).

In term of job scope, it never been in my mind I would be working as an Engineering Geologist supervising subsurface investigation. All those terms within the job are really new (never heard about it during my study except on the mapping works).  What ever it is, from this I will be able learn a new thing which might be useful in the future. Who knows? :)

A month as an Engineering Geologist,

I have change a little bit

A month as an Engineering Geologist,

I have yet to feel stress but happy ever after

A month as an Engineering Geologist,

I hope I would gain more out of it

A month as an Engineering Geologist,

I pray for better days in the future.

Right now, I am doing terrain mapping again in Penang. A lot of new things I’ve learnt and I hope it will continues. :)

Allahumma ahsanta akhlaqona fi kulli makan wa fi kulli sa’ah

‘Inna fatahna laka fatham mubina’